Увеличаване на разходите за строителство в САЩ

Новопостроени домове и училища в САЩ увеличиха разходите за строителство през октомври до най-високото си ниво от май.

Министерството на търговията заяви във вторник, че разходите за строителство сериозно са се увеличили 1.1% през октомври, след като през септември са били 0.1%.

Строителната активност бавно се подобрява през по-голямата част от 2014 г., въпреки че нейния принос за по-широкия икономически растеж е сравнително скромен. Жилищното строителство се е дръпнало нагоре, ограничено от оскъдните приходи за заплати. Това е намаляване на парите, които хората трябва да се харчат за жилища или под наем.

Дийн Шонк, главен икономист в Mesirow Financial, наречена в доклада „добра новина“, но предупреди, че строителството на еднофамилна къща „остава в сянка на предишните нива.“

„Това се показва по-малката строителна заетост и по-малко ускорение на заплатите, отколкото бихме искали“, каза Шонк.

През последните 12 месеца, разходите за частно жилищно строителство са се повишили само 1,9% до размер на $ 353800000000. Това изостава от общите разходи за строителство, който е са 3,3% повече от предходната година до $ 971.00 милиарда.

Продажбите на нови жилища са се повишили само 1%, според отделен доклад на Министерството на търговията. Строителството е предимно насочено към по-богатите купувачи. Средната цена на нов дом се е повишила 15,4% през последните 12 месеца до 305000 $, с темпо, което е два пъти повече от средното годишно увеличение на цените за продажби на съществуващи домове проследяват от Националната асоциация на брокерите на имоти.

И все пак, строители се наемат малко по-бързо, отколкото през миналата година. Строителните компании добавят средно по 14 000 работници на месец досега тази година, в сравнение със средно за 2013 година 11 083.

Архитектурните фирми също са отчели по-голямо търсене на техните услуги, това обаче е знак, че разходите за строителство следва да се подобрят през следващите месеци.

Вашият коментар