Започва план за строежа на дървен небостъргач в Австрия

Започва план за строежа на дървен небостъргач в Австрия. Дървения небостъргач който ще бъде разположен във Виена, ще бъде най-високия по рода си твърдят австрийските архитекти. Проекта трябва да започне през следващата година, но от местната пожарна имат своите упасения.

Висок 84 метра „HOHO“ проекта ще бъде разположен в областта на Seestadt Aspern, един от най-големите сайтове за градско развитие в Европа, с хотел, апартаменти, ресторант, уелнес център и офиси, и се очаква да струва около € 60 м.

Разработчик на проекта е Каролин Палфи, от Кейблер, която стой зад строежа на сградата, каза че фирмата е избра дървото, защото има по-големи ползи за околната среда.

„Мисля, че е важно всички, сега през 20145 г. да мислим по различен начин. В момента има дърво, което ще бъде перфектен строителен материал за изграждане“, каза тя пред Гардиян. „Той е бил използван преди 200 години и тогава е било перфектно след това също и ще бъде перфектно сега.“

С 76 на сто от сградата се очаква да бъда направена от дърво, архитекти твърдят, че това ще спести 2800 тона емисии на CO2 в сравнение с нормална конструкция, което е равно на 25 мили шофиране на кола всеки ден в продължение на 1300 години.

В сравнение с дървото, което абсорбира CO2 от въздуха докато едно расте, производство на бетон води до високи нива на въглеродни емисии.

Противопожарната служба на Виена има опасения за дървена конструкция, тя обаче работи заедно с архитектите да да тестват своите планове.

„Те трябва да извършат специални анализи за правилната комбинация от бетон и дърво. Ние също искаме да разработим по-безотказна система за напояване. Очаквам че те ще преминат успешно изпитванията, и това ще бъде един сериозен проект както казват те. “ – заяви говорителя на пожарната.

Ако проекта започне изпълнението си това ще бъде уникална по рода си сграда.

Вашият коментар